tirsdag 20. mars 2012

NICOLAS CAGE-MARATON: WILD AT HEART, 1990







REGI: David Lynch
MED: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe, Crispin Glover, Diane Ladd, Isabella Rossellini, Harry Dean Stanton, J. E. Freeman og W. Morgan Sheppard
GENRE: Drama, thriller, syre
SPILLETID: 124 minutter



Wild at Heart. Når David Lynch setter seg ned sammen med Nicolas Cage for å lage psykedelisk landeveisfilm vet vi at gudene gråter. Basert på Barry Gifford's novelle Wild at Heart: The Story of Sailor and Lula fra 1989, er Wild at Heart en fabelaktig opplevelse av den typen du nesten ikke kan være foruten. Ikke en film for hvem som helst, men om du liker dem sære og med Nic Cage kunne du ikke gjort et mer riktig valg.
   David Lynch var midt i produksjonen av kult-serien Twin Peaks på dette tidspunktet, så mange av de samme skuespillerne dukker opp her. Liker du Twin Peaks sånn som meg er dette et pluss og forårsaker stadige trekk i smilebåndene! Jeg må heller ikke glemme å nevne at Wild at Heart inkluderer den fantastiske Crispin Glover, i en helsprø liten rolle som er verdt en titt i seg selv.


Marietta Fortune vil ikke ha noe av at datteren Lula’s forhold til Sailor Ripley, en fetthåret, men stilig ung mann i solbriller og slangeskinnsjakke – et symbol som representerer hans individualitet og troen på personlig frihet.
   Hun sender en mann for å drepe Sailor (Nic Cage), men Sailor slår i hjel mannen med bare nevene. Dette sender ham i fengsel noen ensomme år, før han stikker av med Lula (Laura Dern) på prøvetiden. De tar veien under seg og røyker seg gjennom statene fra North Carolina til California. Marietta Fortune (Diane Ladd) kan ikke fordra hva som foregår foran øynene hennes og hun drives til vanvidd sakte men sikkert.
   Hun sender den sadistiske Marcelles Santos (J. E. Freeman) etter dem og samtidig den flåsete kjæresten Johnnie Farragut (Harry Dean Stanton) som hun har rundt lillefingeren. Santos har dessverre sin egen lille plan og ingen av disse elementene gjør livet enklere for de to elskerne i åpen bil som kruser gjennom ørkenen. Det gjelder å holde hodet lavt.






Wild at Heart er mange ting. Den er en romantisk komedie, en psykedelisk symbolferd, en erotisk thriller og en kriminalberettelse. Nevnte jeg at den er en remake av The Wizard of Oz og at den stadig refererer spillefilmene til Elvis Presley? Nic Cage synger til og med et par Elvis-låter og det hele er svært storartet!
   Musikken gjennom resten av filmen er også på topp og varierer fra heavy intens metall til rolig country og flytende jazztoner i mørke New Orleans-puber, brune som aldri før! Om jeg skal plukke ut noe negativt må det være at Wild at Heart til tider mister fokus og kanskje overbruker symbolikken litt vel mye, nesten til det punktet at det begynner å bli litt irriterende. Men dette er ikke et stort problem i seg selv, bare pirk fra min side!


Nicolas Cage gjør helt klart en av sine beste rolleprestasjoner, ikke så morsom som i Raising Arizona, men helt klart langt dypere og mer velutviklet. Wild at Heart er helt og holdent et must for deg som liker film og hvis du liker et!





91%


Cheez Louise! Sailor, baby, you're really somethin'!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar