mandag 19. mars 2012

NICOLAS CAGE-MARATON: RAISING ARIZONA, 1987







REGI: Joel Coen
MED: Nicolas Cage, Holly Hunter, Trey Wilson, John Goodman, William Forsythe, Sam McMurray, Frances McDormand og Randall 'Tex' Cobb
GENRE: Komedie
SPILLETID: 94 minutter



Vi starter Nicolas Cage-maratonet med en klassiker av en kultfilm fra 1987, servert oss av selveste Coen-brødrene. Nic Cage spiller en dumsnill og elskverdig, småkriminell sørstatsmann, med sterke bondeknølkvaliteter og en morsom bart - og dette er ikke noe du vil være for uten her i livet!


Herbert I. "Hi" McDonnough (Nicolas Cage) er en merksnodig fengselsfugl av kalibret som ustanselig fyker inn og ut av kasjotten, inntil han endelig slår ut håret og frir til Edwina (Holly Hunter), kvinnen som bruker å ta politibiler av ham.
   Nå skal han bli et bedre menneske og vi ser ham skaffe seg en blåbukset fabrikkjobb og et mobilt hjem til seg selv og Ed. Nå er alt Ed ønsker å oppdra en sønn eller datter, men så kommer den grusomme nyheten som river livet hennes i stykker - hun kan ikke få barn. Ting ser ut til å gå stygt mot høst og nedgang når en slående nyhetsartikkel åpenbarer seg. Møbelprodusenten Nathan Arizona er nettopp blitt far til femlinger og han kan vel umulig trenge alle 5 selv, kan han?
   Det tar ikke lang tid før en av ungene - tilfeldigvis den vesle karen med navnet Nathan Jr. – er i deres hender. Nå kommer imidlertid den vanskeligste delen. Å holde barnet hemmelig for resten av verden, samtidig som resten av verden leter etter barnet!






Coen-brødrene er kjent for sin smårare, komiske og symbolske stil og her slår den gjennom som alltid. Det strålende visuelle og den idiosynkranske dialogen representerer en uslåelig duo langt før sin tid og som alltid vil ha en viktig plass i filmhistorien.
   Nic Cage er dessuten ultimat i Raising Arizona. Den karismatiske tøffelhelten Hi McDonnough passer ham perfekt og dette er i tillegg en av de første rollene man virkelig ser Cage fremdrage seg som skuespiller. Vi elsker en spik spenna gæren Cage, men her spiller han mer på sin morsomme fremtoning. For de som kjenner Cage ut og inn er dette bare desto mer underholdene, for vi vet hva denne skruen er god for og plutselig gjøre, og bare venter på at han sprekker i et brått og plutselig helsprøtt øyeblikk. Og ja, han har sine sinnsyke øyeblikk. Som når han tyr til vold mot ektemannen til konas bestevenninne som ønsker seg litt konebytteri og når han rett og slett blir så oppgitt at han skriker ut i lufta.
   Filmen følger også en dusørjeger (Randall "Tex" Cobb)gjennom ørkenen på jakt etter babyen og denne fyren er helt utrolig. Den skjeggete svære jævelen kjører rundt på motorsykkel i et flammehav av symbolikk og dreper søte dyr på grusomme måter langs veien. Dette er en ordentlig slem fyr!


Raising Arizona er morosam hele veien, så ikke kast bort tiden, løp og kjøp! I morgen går vi fra Coen til David Lynch og en av mine desiderte favorittfilmer, så klikk dere gjerne inn på Torsdagsfilmen tirsdag også!





87%

Someone oughta sell tickets!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar