lørdag 30. juni 2012

AMERICAN NINJA, 1985
REGI: Sam Firstenberg
MED: Michael Dudikoff, Steve James, John Fujioka, Judie Aronson, Don Stewart,
John LaMotta, Tadashi Yamashita og Bob Newhart
GENRE: Martial arts, action, fantasy“Workers found him in the jungle where they were building a road. Brought back to the States with total amnesia. Sent to reform school at age 16 for almost killing a man. Judge gave him a choice; enlist or go to jail.”Den første gangen jeg så American Ninja var under dyna ved leggetid, så jeg sovnet litt her og der under spilletiden. B-filmen fra 1985 har til å begynne med et ganske normalt action-tempo, så når jeg småvåknet og fikk med meg fragmenter og bruddstykker senere i historien, opplevde jeg noe brått sjokkerende. Ninjaene er helt sinnsyke! De kan skyte lasere og flammer ut av håndflatene sine og forsvinner og dukker opp hvor de vil på magisk vis, selv uten å slippe ut distraherende røyk!
   Vel, dette er ikke helt i stil med resten av filmen, men ødelegger det? Egentlig ikke. Sjarmen sitter dypt i denne oste-festen, dypt nok til å redde seg inn på tross av plutselig overdreven camp-faktor. Hvor ellers enn 80-tallet?Joe Armstrong (Michael Dudikoff) har ikke verdens beste rulleblad, noe som til sist leder til at det står mellom militærtjeneste og fengsel for den unge mannen. Joe velger geværet fremfor cella og forblir en taus tøffing, først mislikt av alle, men etterhvert respektert som det kampsport-geniet han er. Ulvelederen Curtis Jackson (ikke 50 Cent, men Steve James fra The Exterminator) tar ham under sin vinge og snart er han en av gutta.
   Joe setter imidlertid brigaden i opptil flere uggene situasjoner når han i hemmelighet etterforsker og følger etter noen luskende ninjaer - helt klart foruten rent mel i posen. Joe kjemper selv som en av dem og dette har lederen Black Star Ninja (Tadashi Yamashita som også spiller i The Octagon) oppdaget fra sidelinjen. Grunnet amnesi husker ikke Joe mye av fortiden sin, så for alt han vet, kanskje han er en av dem? Black Star Ninja ser ut til å tro dette.
   Dessverre ser det ut til at en klassisk korrupsjon bringer disse ninjaene og militærets hemmeligheter sammen, så nå må Michael finne ut hva som skjer før generalen eksporterer ham til fengsel for å være en snushane!


American Ninja har flust av mange ting. Mye hjerte og masse sjel og mange kule action-sekvenser. Biljakt-scener, scener med snaksene motorsykkel-stunts, kamp-scener nok til å mette tusen fulle skotter. Dette er stedet for deg!
   American Ninja er helt klart en erke-typisk martial arts-film laget av en regissør med kjærlighet for sjangeren, og er slett ikke en parodi på ninja-filmer, som mange tror den er når de hører tittelen. Den holder seg realistisk og sterk i denne sjangeren, uten tull og tøys, men samtidig med god plass til humor på sin egen bekostning, spesielt i retrospektiv, og det er derfor den holder seg så godt. Selv om den blander den såkalte realismen med ninjanes mange magiske krefter, konkluderer den brilliant på spennende action og likenes karakterer.
   Noe av det mest underholdene med filmen er Dudikoff selv i rollen som Joe Armstrong. Det råeste med suspensen rundt denne karakteren er at han ikke snakker før 15 minutter av filmen har tikket og med en helt uventet stemme. Dudikoff har et barskt utseende, men stemmen hans høres ut som den tilhører en syltynn franskmann, noe som blir et slag i fjeset til folk som ventet på noe skikkelig bad-ass. Spør du meg, så fungerer dette aldeles perfekt. For det første snakker han ikke så mye i første omgang, så det kommer alltid som en overraskelse når han først gjør det, og for det andre har han mer enn nok karisma til å bære rollen uansett hva slags stemme han hadde hatt, og dette er gull.
   Og jeg har alltid rett.
4 AMERIKANSKE NINJAFILMER FRA 4 TIÅR:

1981ENTER THE NINJA, regi: Menahem Golan
1995THE HUNTED, regi: J. F. Lawton
2002CHEERLEADER NINJAS, regi: Kevin Campbell
2010MORTAL COMBAT: REBIRTH, regi: Kevin Tancharoen


4 JAPANSKE NINJAFILMER FRA 4 TIÅR:

1965SAMURAI SPY, regi: Masahiro Shinoda
1978SHOGUN’S SAMURAI, regi: Kinji Fukasaku
1981MAKAI REINCARNATION, regi: Kinji Fukasaku (igjen!)
1990THE NINJA DRAGON, regi: Go Nagai
Jepp, i dag vanner jeg ut anmeldelsen med to filmlister, for motivasjonen har ikke vært høy i det siste og jeg har heller ikke skrevet så mye. Men fortvil ikke, jeg kommer som regel sterkt tilbake!
   Sjekk ut American Ninja, som helt klart fortjener en premie på 5 poserende ninjaer. Filmen høstet 4 oppfølgere - som selvfølgelig ikke på langt nær er like bra som originalen - og de aller fleste av dem har både Michael Dudikoff og Steve James i seg (så de er verdt det for deres skyld, i det minste).
   Neste måned blir mest sannsynlig en temamåned, men det kommer helt an på tid og sted, samt motivasjon fra min side. Ha en god helg og en videre god sommer!5 POSERENDE NINJAER

American Ninja kommer i tillegg under tittelen American Warrior, samt American Fighter.

3 kommentarer: