mandag 11. mars 2013

THE GOLDEN CHILD, 1986







REGI: Michael Ritchie

MED: Eddie Murphy, Charlotte Lewis, Charles Dance, 
J.L Reate, Victor Wong, Randall "Tex" Cobb, 
James Hong og Eric Douglas

GENRE: Fantasy, action, komedie



 Only a man whose heart is pure can wield the knife, and only a man whose ass is narrow can get down these steps. And if mine's is such an ass, then I shall have it.





Eddie Murphy eide på 80-tallet, men den tiden er sårt over - ikke bare for tiåret, for Murphy også. Hva skjedde egentlig med Eddie Murphy? Solgte han sjelen sin? Ble han slukt av sitt eget ego og bestemte seg for aldri å være morsom igjen? Kanskje han på et eller annet punkt bare antok at han kunne være morsom uten i det hele tatt å prøve.  
   Selv om 1986s The Golden Child ofte omtales som starten på slutten av Murphys morsomheter må jeg si meg rakt uenig. Ikke bare er det stakkars offeret Golden Child et fantastisk glemt gullkorn med en hysterisk Eddie Murphy, men hva med Beverly Hills Cop 2? Var det ingen som så den? Var det ingen som så Coming To America eller Another 48 HRS heller? Ja, Another 48 HRS er faktisk en av de mest undervurderte oppfølgerne noensinne, så den kommer jeg tilbake til senere en gang! Nei, The Golden Child var ikke slutten på noe som helst og i alle fall ikke for Murphys beste epoke noensinne. Om én film skal være skyldebukk for Eddie Murphys nedtur så la det heller være Vampire In Brooklyn eller Beverly Hills Cop III, ikke The Golden Child for faen! Dessuten, ta i betraktning hva Eddie Murphy driver med nå! Til og med Vampire In Brooklyn er morsomt i forhold!
   Men, tilbake til tema. The Golden Child er en film ulik andre filmer. Et produkt av sin tid, men et produkt som vil stå for evig og alltid i en fanatisk filmnerds hjernebark. Som The Goonies, E.T. og The NeverEnding Story, er den en fantasifilm som fortjener en plass i 80-tallets kosealder, men som tidens tann dessverre har vasket vekk sammen med Short Circuit og Flight of the Navigator. La oss ta en nærmere titt på Michael Ritchies beste film siden han ukreditert regisserte Student Bodies i 1981!



So, if something happens to the kid, the whole world goes to hell?



Chandler Jarrell (Eddie Murphy) er sosialarbeider og på leting etter den forvunnede ungdomsjenta Cherryl. Etter en mislykket tv-opptreden blir Chandler imidlertid oppsøkt av den vakre Kee Nang (Charlotte Lewis) som fører ham nærmere sakens kjerne og forteller en helt utrolig historie i samme slengen. Det er nemlig en grunn til at det finnes så mye godt her i verden - hvert 1000 år blir et gyllent barn født med gudelige evner. Dette barnet hjelper godhetens balanse, får magiske ting til å skje og kan til og med vekke de døde tilbake til live, om de høyere maktene samtykker i avgjørelsen. Dessverre er det også de som vil at ondskapen skal råde.
   Sardo Numspa (Charles Dance) og banden hans står i lag med Satan og kidnapper den gylne gutten fra Tibet for å få en slutt på alt som er godt. Det er imidlertid bare én måte å drepe barnet på i gudelig form, ved hjelp av den sagnomsuste Ajanti-dolken. Dette etterlater Numspa med et problem. Dolken kan bare finnes av den utvalgte, som selvfølgelig viser seg å være sosialarbeideren Chandler Jarrell! Til å begynne med tar ikke Chandler plottet seriøst i det hele tatt, men snart blir bevisene for tilstedeværelsen av overnaturlige krefter mer enn overveldende. Det viser seg også at Ajanti-dolken ikke bare kan drepe symbolet på godhet, men også ondskapen selv! Chandler og Kee Nang må oppdrive dolken og redde barnet før det er for sent!



So, I gotta go to Tibet, because I'm the Chosen One. Why can't anybody choose me to go to the Bahamas?



Sjarmerende, morsom og merkelig avansert. Dette er tre stikkord som lett beskriver The Golden Child. Sjarmerende for feeling og stop-motion-effekter, morsom på grunn av Eddie Murphy og merkelig avansert fordi historien gjør seg selv langt mer kompleks enn nødvendig. The Golden Child er tilsynelatende en overnaturlig action-komedie for hele familien, men tar plutselige surrealistiske og mørke vendinger, til det nivået at den nesten kunne gått hånd i hånd med John Carpenters Big Trouble in Little China (det var faktisk meningen at Carpenter skulle regissere Golden Child, men han trakk seg ut av prosjektet og sørget for å gjøre ferdig Big Trouble så fort som mulig). Likevel glir det på en eller annen måte akkurat godt nok til at dette aldri blir et stort problem.
   Opprinnelig var ikke The Golden Child ment å være en komedie i det hele tatt, men en seriøs overnaturlig action-film. Dette forklarer filmens mørkere scener, som ikke akkurat passer perfekt inn med tonen på pipeorgelet. Etter at Mel Gibson sa nei til hovedrollen som Chandler Jarrell fikk Eddie Murphy stillingen og filmen ble omskrevet for å passe ham bedre. Dette er faktisk akkurat det samme som skjedde med den første Beverly Hills Cop-filmen, som var ment for hard action med Sylvester Stallone. Når alle bitene av det jeg har fortalt faller sammen kan man se hvordan The Golden Child endte opp som et merkelig kaos.
   Kort sagt ble en langt mer episk og mørk fantasifilm overkjørt av Eddie Murphys inkludering og slukt av SNL-komedie. Og likevel elsker jeg denne filmen! Det er merkelig hvordan ting fungerer noen ganger, eller hva?



4 ROTETE FILMER SOM FUNGERER LIKEVEL


1978 - THE WILD GEESE, regi: Andrew McLaglen
1988 - HELLBOUND: HELLRAISER II, regi: Tony Randel
1997 - A LIFE LESS ORDINARY, regi: Danny Boyle
2004 - THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU, regi: Wes Anderson







Eddie Murphys karakter fremstår som noe alvorlig og utypisk i enkelte scener, men blir etter hvert som filmen går mer og mer erke-typisk Eddie Murphy, slik som vi alle kjenner og elsker ham. Dette har nok en gang alt å gjøre med hvordan manuset egentlig var ment for en seriøs Mel Gibson og deretter falt sammen under studio-systemets krav til å gjøre sluttresultatet mer komisk og kommersielt. Eddie Murphy hater for øvrig denne filmen og jeg tror det har noe med dette å gjøre. Det ble dessuten kjent under produksjonen av Beverly Hills Cop III at Murphy hadde ambisjoner om å være mer enn bare en komiker (noe han etter min mening absolutt var) og at han ønsket seg seriøse action-roller mer enn noensinne. Når det er sagt er Eddie Murphy helt fantastisk i The Golden Child, uansett hva han selv syns om den, og er uten tvil filmens absolutte høydepunkt!
   Charles Dance gjør også en strålende skurk som Sardo Numspa og akkurat som i Last Action Hero sluker han rollen med en munnfull skinke og gjør det beste ut av det. Han er eventyrfilmenes Hans Gruber, letter sagt. Andre minneverdige skurker inkluderer Randall "Tex" Cobb fra Raising Arizona, som ikke er like skremmende i denne filmen, men veldig koselig!



The Golden Child er til for å nytes, så det er synd at så få mennesker vet å nyte den. Den har en sjarmerende tone og tar uventede retninger hele tiden, alltid til det positive. Jeg husker jeg hadde en kopi av denne filmen på opptakskassett som liten, men hvor den ble av har jeg ingen anelse om. Nå har jeg i alle fall endelig sikret meg en dvd-kopi så egentlig har jeg ingen grunn til å klage!
   Filmen anbefales virkelig på det sterkeste og av flere grunner jeg ikke har skrevet noe som helst om. Likevel, uten å forklare meg dypere, etterlater jeg anmeldelsen her og lar dere finne ut helt selv hva som virkelig gjør The Golden Child så spesiell. Jeg skriver for å hylle, men om jeg skriver for mye kan jeg komme til å røpe alt for mange godsaker. Løp og kjøp.







5 GULLBARNSSTATUETTER
 










It must be Rod Serling.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar