mandag 12. november 2012

BLACK MOON RISING, 1986





REGI: Harley Cokeliss
MED: Tommy Lee Jones, Linda Hamilton, Robert Vaughn, Lee Ving, Richard Jaeckel, Bubba Smith,Dan Shor og Keenan Wynn
GENRE: Action, sci-fi


"I'm just saying you gotta think these things through. You don't just come walking in to someplace, waving a gun around, and expect the world to put up with that. It's not acceptable behavior."



Utdaterte visjoner om fremtidens teknologi, sex-scener med synth-piano og saksofon, omfattende biljakter, Linda Hamilton og et soundtrack som ikke hadde passet inn i noe annet 10-år. Dette er 80-tallet i et nøtteskall og alt er som det skal være i denne tidsmaskinen!
   John Carpenter står kreditert som en av skriptregissørene for Black Moon Rising, men dette er en løgn. Det som visstnok skjedde var at studioet kjøpte manuset (som egentlig handlet om noen Vietnam-veteraner i en Revenge-setting) og gjorde det om til en stereotypisk actionfilm uten noen som helst forbindelse med den originale historien. Carpenters navn ble stående på filmen for økonomiske goder, noe som ikke gikk helt etter planen.  Filmmusikken høres dessuten mistenkelig ut som klassisk Carpenter-synth, men symfonien er imidlertid Eastwood-fanatikeren Lalo Schifrins verk.



Sam Quint (Tommy Lee Jones) er tidligere CIA-agent og gjør fremdeles hemmelige oppdrag for staten til tid og annen. Hans siste jobb før pensjonen: å rappe en mystisk kassett som beviser økonomisk svindel rundt aksjene til et større selskap.
   Quint er imidlertid ikke den eneste som vil ha tak i kassetten og snart har han den spik spenna gærne Marvin Ringer i helene (spilt av Lee Ving, vokalisten og rytme-gitaristen fra punk rock-bandet Fear!). Han må gjemme kassetten for å holde den unna Ringer og putter den stresset i bensinlokket på en mystisk bil som står parkert på en henger. Bilen (en superrask proto-typ under navnet Black Moon) blir dessverre fraktet videre til en visning før Quint får tatt kassetten tilbake så nå er det bare å følge etter til Los Angeles.
   Tilfeldig nok slutter ikke forviklingene her, ånei! Kjeltringen Nina (Linda Hamilton) og en gjeng andre snoker, under ledelsen av den utspekulerte Ed Ryland (Robert Vaughn), stjeler flere av bilene som står parkert utenfor en klubb i Hollywood, inkludert Black Moon og setter dem i et privat lager av stjålne biler i kjelleren av en skyskraper. Nå er det opp til Quint å finne en måte å bryte seg inn på for å sikre seg Black Moon og tapen! Det hele må skje i fullstendig hemmelighet og han har 72 timer på seg før oppdragshaveren (Bubba Smith) flår han levende for å ha mistet den uerstattelige kassetten! Kanskje Nina kan hjelpe Quint inn i bygningen om Quint smører henne litt? Selvfølgelig kan hun det!
  


Yes, I can!



Black Moon Rising har beltespenna i passende, stramt hull mesteparten av tiden, men slakker motivet i blant også. Der actionscenene er tilfredsstillende og karakterscenene gode er det manuset som faller flatt, og ikke takket være John Carpenter - heller de to andre som faktisk har skrevet denne filmen! Det er alltid irriterende å tenke på alle tingene man kunne endret i en film for å gjøre den sterkere, ikke for å oppdatere til et moderne publikum som i en remake, men sett at du var tilbake i 1986 - i støvlene til Harley Cokeliss. Ville du oversett disse feilene på settet eller oversett dem når du gjennomgikk og redigerte filmen til et ferdig produkt passende for kinovisning?
   Jeg har et godt eksempel på lur. I scenen der Quint mister kassetten, stopper han ved en bensinstasjon fordi bilen hans er vraket og ikke vil starte igjen. For å sikre båndet plasserer han det som tidligere nevnt i bensinluka på Black Moon, da han vet at Ringer har fulgt etter og er i nærheten. Han mislykkes nok en gang med å starte bilen og spør en kvinne om en haik når Ringer og banden riktig nok møter opp på bensinstasjonen. Ok, heng med meg her. Quint setter dermed ut i fult firsprang mot sin egen bil og kjører av sted ut i ørkenen. Hva!? Dette henger ikke på greip for en jævla femmer! Så bilen fungerer plutselig nå? Og hvordan var han så sikker på at den skulle funke denne gangen, den funket jo ikke de andre gangene? Tok han bare sjansen på det? Hvorfor viste han ikke et eneste tegn til overraskelse når bilen hans plutselig fungerte ut av det blå? Betalte han noen for å fikse bilen mens ingen så på? Så mange spørsmål! Der har dere det. Dette er den typen ting jeg ville ha forandret på som Harley Cokeliss!
   Denne scenen kunne blitt løst på opptil flere måter for å gi mer mening, men noe sier meg at en eller annen var full på settet av Black Moon Rising. Ok. I denne scenen, hvorfor banker ikke heller Lee Ving dritten ut av Tommy Lee Jones i stedet, som en trussel, også får Quint haik til L.A. senere? Ingen unna-manøver, ingen usaklig utvei i en bil som ikke egentlig virker. Dette hadde funket mye bedre og ville i tillegg vært en langt mer effektiv karakterscene for Tommy Lee Jones (selv om han faktisk blir banket sanseløs av Ringer-gjengen senere i filmen). Jeg vet jeg plukker i et lite hull her, men dette er slett ikke det eneste vesle hullet i Black Moon Rising! - og det er dumme feil som dette som virkelig gir meg lyst til å regissere film selv, edru! Alle filmer har småfeil, så klart, ingen er av dem perfekte og ingen kan tilfredsstille alle med sine visjoner og ideer om hva som er riktig og hva som er galt, men dette er småfeil, som ikke bare kan sees, men luktes på lang avstand! 







Over til det positive, filmen har mange av kvalitetene til en god tv-produksjon, selv om den ikke er en, og dette bringer ut sjarmen i denne smålig dunkle 80-tallsfesten.
   Et par av scenene er filmet på utradisjonelle måter også, noe som alltid er forfriskende i en film som Black Moon Rising. Det er spesielt én scene, filmet på avstand, der Quint skygger Nina til leiligheten hennes, og scenen - fra Nina ankommer, til Quint kjører forbi uten at hun ser ham, til Nina går inn i leiligheten, og til Quint stopper bilen et stykke bortenfor rett ved siden av kamera, så vi så vidt ser fronten på bilen og bildekket som skrenter inn. Dette er absolutt en kul liten effekt på omtrent 20 sekunder! Nei, det skal virkelig ikke så mye til og det er denne typen filming som beviser dette på den beste måten, ved verken å overbruke effekten eller bryte den midt i løpet med en annen scene.
   Det er også noen kule scener her hvor kamera er festet på siden av bilen til Quint under den første biljakten med Black Moon, som gir en intrigerende effekt! Intrigerende, er det i det hele tatt et ekte ord eller fant jeg det nettopp på? Ordlista på Word klager ikke.




4 GODE TOMMY LEE JONES-FILMER:


1977 - ROLLING THUNDER, regi: John Flynn
1980 - COAL MINER’S DAUGHTER, regi: Michael Apted
1993 - THE FUGITIVE, regi: Andrew Davis
2007 - NO COUNTRY FOR OLD MEN, regi: Joel & Ethan Coen






Tommy Lee Jones er fantastisk i rollen som Sam Quint og ser utrolig ung ut også, på en slags merkelig gammel måte. Jeg måtte bare sjekke det opp, var Tommy Lee Jones noensinne ung? Så fant jeg ut noe utrolig, noe jeg ikke visste. Tommy Lee Jones er bare 66 år! Virkelig? Det betyr at han bare var 30 i Black Moon Rising! Når jeg ser på fjeset hans bare vet jeg at han hadde mange kviser i tenårene! Linda Hamilton er god hun også, men håret hennes er grusomt! Spesielt parykken hun bruker i filmens første akt, som setter sveisen til Nikki Sixx fra platecoveret til Mötley Crües «Shout at the Devil» på prøve!
   Det er dessuten mange andre fete folk med i denne filmen, jeg har allerede nevnt noen, men hvordan kan jeg unngå å nevne Robert Vaughn? Mannen er en levende legende og gjør det aldeles glimrende som superskurk i Black Moon Rising. Det eneste problemet er at han gjerne skulle hatt litt mer tid i fokus, der han blir mer som en bi-skurk ved siden av Lee Vings karakter. Likevel, hver gang Vaughn faktisk er på skjermen stjeler han så mye karisma at de andre karakterene i rommet bare forsvinner helt og beviser nok en gang hvor mye makt han har som skuespiller!  



Det er lenge siden jeg har vært skikkelig innom 80-tallet, så det gledet meg å bruke søndagskvelden foran tv-en med denne obskure, likevel lett tilgjengelige, godbiten.
   Black Moon Rising er en underholdende film om raske, futuristiske biler, hemmelige agenter, forvirrende lasere og forrykende action! Absolutt verdt mye mer enn ryktet skal ha det til, så den anbefales fra min side. Småfeil er ingenting mot den fullstendige helheten og den fullstendige helheten fortjener sin tillitt i 4 og en halv stjerne!














Terminator Salvation?





2 kommentarer:

  1. Infinitiv:
    (Å) intrigere

    Gerundio:
    intrigerende

    Partisipp:
    intrigert

    SvarSlett
  2. Se der ja Thomas! Ser ut til at jeg uansett brukte ordet i feil sammenheng når jeg bøyde det på den måten - for det skiftet jo plutselig helt betydning! Jeg lar det stå som et eksempel på hva man ikke skal gjøre med et ord som merkelig nok stemples riktig i ordlista på Word!

    SvarSlett