onsdag 25. januar 2012

ALIEN³, 1992




REGI: David Fincher
MED: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Pete Postlethwaite, Charles Dance, Ralph Brown og Lance Henriksen
GENRE: Science-fiction, horror




Alien 3, oppfølgeren til Alien og Aliens, er min første film i kategorien Undervurderte oppfølgere. Denne serien kommer til å løpe hyppigere enn Norsk filmfeber og På kino med Simensen, men på lik lengde med Fantastiske dårlige filmer fra 80-tallet!



Jeg har aldri hørt noen si et godt ord om Alien 3. Dette kan ikke gå uhørt! For å si det som sant er, er Alien 3 en riktig bra film. Den markerer pent den opprinnelige konklusjonen av Alien-serien og tjener dessuten som David Finchers film-debut.
   Det er allment kjent at produksjonen av Alien 3 var en av de mest plundrete og unødvendig omfangsrike i Hollywoods historie. Filmen hadde altfor mange forfattere med hver sin mening og kulisser til flere millioner ble bygget til investeringer det aldri ble noe av. Det endte med et helvetes spetakkel og Renny Harlin trakk seg som regissør, samtidig som Michael Biehns karakter fra Aliens ble droppet fra manuset, uten at han selv visste det!
   Da David Fincher ble hentet inn for regien var enden på visa at han ikke hadde noe manus og over halvparten av budsjettet hans var sløst bort. På toppen av det hele ble mange av Finchers scener klippet bort og redigert rundt etter den endelige innspillingen, fordi studioprodusentene ikke hadde troen på noen av de personlige ideene hans. Presset for den unge nykomlingen må ha vært enormt og til dags dato har Alien 3 vært tema Fincher unngår å snakke om under intervjuer. Fincher fikk sin fortjente anerkjennelse tre år etter med seriemorderthrilleren Seven.




Uansett. Filmen starter med at Ellen Ripley krasjlander på Fiorina Fury 161, en bekmørk, isolert fengselsplanet. Den er reservert for eks-kriminelle skallede menn som lever i sølibat og tjener gud som de hevder fant dem der ute i enden av universet. Det kommer kun to vareskip i året og kvinner som sprader rundt er et sjeldent syn for disse munkeaktige herremennene. Ripley blir derfor straks et kontroversielt tema for diskusjon på Fiorina Fury.
   Når heltinnen får høre at de andre på skipet hennes er omkommet blir hun straks paranoid og svetten hagler som varmt vann ut fra sprekken av en lukket potetkjele. Hun har sine bange anelser om hva som egentlig har skjedd. Etter en, nokså usmakelig, obduksjon på Newt (den lille jenta fra Aliens) må hun slå seg til ro med at jentungen druknet i krasjet, selv om intuisjonen forteller henne noe annet.
   Som det tøffe kvinnfolket hun er legger hun seg klar og venter på byttet med nybarbert hode.
   Tro det eller ei, det er ikke lenge før en liten rakker løper rundt i mørket av fengselet.






De største vesentlige problemene filmen høstet klager på er svært forståelige.
   Filmen åpner med at to av hovedrolleinnhaverne fra Aliens dør off-screen, Michael Biehns karakter og Carrie Henns karakter, og Ripley blir etterlatt med et foster i brystet, selv om det ble gjort tydelig i Aliens at ingen romvesener ble med på romfergen Sulaco. Man kan argumentere at dronning-Alienen la igjen et egg i skipet før de kastet henne ut, men det er egentlig en ganske dum ting å anta når man tenker på hvordan situasjonen utarter seg i filmen.
   Det andre problemet mange har er karakterene på Fiorina Fury. De er alle skallede menn i like klær med britisk talespråk og er fra stund 1 svært vanskelige å skille fra hverandre. Mange misliker også filmens mer dramabaserte handling, i kontrast til den action-rike predatoren Aliens.
   Her vil jeg likevel påstå at filmen er på sitt sterkeste. Å ta Alien 3 i denne retningen var et klokt valg og får filmen til å stå mer på sine egne ben i egne omgivelser, i stedet for å kopiere den samme formelen om igjen.






3 GODE GLEMTE ALIEN-FILMER

1982 - Liquid Sky, Slava Tsukerman
1985 - Cocoon, Ron Howard
1987 - The Hidden, Jack Sholder







Alien 3 er et mesterverk på sin egen måte og jo lettere en klarer å legge av seg overgangen fra Aliens jo lettere blir det å nyte denne filmen for hva den er. Den er langt fra perfekt, men på ingen måte den kolossale floppen alle skal ha det til at den er. Men for guds skyld! Hvor lett er det å følge opp unike filmer som Alien og Aliens? Hvem kunne forvente seg noe i nærheten av det Ridley Scott og James Cameron fikk til? Skaperne av klodens desidert beste monsterfilmer.
   Denne dystre kloakkrotta av en produksjon har det der det trengs. Hos hovedkarakteren. For uansett hva en måtte føle om Alien 3 kan man ikke annet enn å elske Ripley. Med sin stålsterke vilje og faste beslutninger er hun blitt en av historiens råeste heltinner og Sigourney Weaver er som født for denne rollen! Hun ER Ellen Ripley, i all sin sjarm. For ikke å røpe for mye er avsluttingen karakterens beste øyeblikk noensinne!
   En annen nevneverdige rolle er Charles S. Dutton som Dillon, den religiøse lederen for flokken. Dillon har all den vis-mentor-kunnskapen han trenger for å sveive inn denne rollen og med en fin balanse mellom godhet og badassness, blir han en prest man virkelig vil be for i ringen!



Jeg liker effektene, jeg liker stemningen, jeg liker menneskene (med et par unntak) og jeg liker store deler av handlingen, som dessuten har et par helt sinnsyke frekvenser som har deg med beina i fanget!
   Som sakt, filmen har sine ulemper, for all del, men den fortjener virkelig en ny sjanse hos mange.
   Undervurderte oppfølgere får karakter i stedet for terningkast. Grunnen er egentlig bare at jeg liker å variere min fryd for film!





Karakter: 4+




Your ass is already on the line. The only question is, what're you gonna do about it?



4 kommentarer:

  1. Ja, kanskje, men Aliens(2) er bedre... =P

    SvarSlett
  2. Enig! For meg faller Alien-filmene i kronologisk rekkefølge. Alien - Aliens - Alien 3 - Alien Ressurection! (Alien VS. Predator, diskvalifisert!)

    SvarSlett
  3. Liker alien filmene jeg =p

    SvarSlett
  4. Så bra Stine, du har god smak! Jeg og! :-)

    SvarSlett