torsdag 26. april 2012

HorrorShow: BLUE SUNSHINE






PRODUKSJONSÅR: 1976
REGI: Jeff Lieberman
MED: Zalman King, Deborah Winters, Robert Walden, Mark Goddard, Brion James, Ann Cooper, Charles Siebert og Bill Adler
GENRE: Grøsser
SPILLETID: 89 minutter





Jeff Liebermans Blue Sunshine er velfortjent populær som kultfilm og omtales i dag som en av perlene fra det aldri stillestående 70-tall. Dette er ikke uten grunn. Blue Sunshine gjorde faktisk narr av disko før disko eksisterte og ved siden av leverer den satiren i en perfekt skrekkfilmbalanse mellom spenning og horror.


Jerry Zipkin (Zalman King) er bare en alminnelig gjest på hjemmefest, men før han vet ordet av det står han plutselig med flere lik på samvittigheten. En skallet, spik spanna gæren mann dreper mildt sakt partyfaktoren og etter et basketak med Zipkin utenfor huset havner mannen i grillen på en passerende varebil og mister livet. Nå må den uskyldige Zipkin løpe for harde livet før politiet ankommer dødsfesten!
   Lignende saker dukker plutselig opp i avisene. Mennesker som brått mister håret og snur seg i galskapen med vold og brutale mord som resultat. Hva har alle disse menneskene til felles? Zipkin finner en link til et gammelt syrebasert narkotikum kalt Blue Sunshine, som flere år etter inntak kan vise seg å ha en slik effekt.
   I hemmelighet, med hjelp av kjæresten Alicia Sweeney (Deborah Winters), prøver Zipkin å løse gåten som kan redde hundrevis og samtidig få ham ut av søkelyset i en åpen avslutting.






Noen ganger er det bare ren flaks at en begavet filmregissør når populærkultur. Blue Sunshine-regissør Jeff Lieberman fikk aldri denne æren og dette er kun fordi han i likhet med Donald Duck og resten av verden hadde uflaks. Hadde ikke Lieberman hatt uflaks ville han soneklart vokst opp til sitt eget idol Brain dePalma, for denne amerikaneren hadde det lille ekstra.
   Lieberman brydde seg aldri om slashere eller horrible blodbad, men klarte likevel å levere en like skremmende og hårreisende (no pun intended) opplevelse med grøsserne sine. Blue Sunshine imponerer nettopp på grunn av dette. Den er ikke overdrevent visuell og baserer seg som oftest på det psykologiske der andre filmer ville overlesset seeren med vold ut av ingenting. Filmen har så klart scener som dette, men utnytter dem aldri og har som sagt perfekt balanse.



Lord Voldemort works in mysterious ways!



Blue Sunshine har selvfølgelig sine feil her og der, dette er det ikke til å komme vekk ifra. Plottet i seg selv er en klassisk zombie-historie kledd på en litt fremmed måte - og så snart man begynner å tenke over dette, faller litt av suspensen sammen. Den er likevel ikke forutsigbar som andre zombie-filmer så originalitet skal den få kreditt for.
   Om du klarer å suspendere vantroen en og en halv time er det utvilsomt ikke noe problem for deg å nyte denne smarte grøsserfortellingen.


Blue Sunshine er helt sikker mulig å lete opp på nettet, så derfor må jeg nesten anbefale dere å gjøre dette så fort som overhodet mulig! Jeg kjøpte den selv på dvd for en ukes tid siden og dvd-en har fantastisk bonusmateriale sammenlignet med andre dvd-utgaver av lignende kult-filmer. Verdt alle pengene sier nå jeg! 





83% 


Det er torsdag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar