mandag 23. januar 2012

RED HEAT, 1988





REGI: Walter Hill
MED: Arnold Schwarzenegger, James Belushi, Ed O’Ross, Peter Boyle, Gina Gershon, Brion James og Laurence Fishburne
GENRE: Action






"Moscow's toughest detective. Chicago's craziest cop."








Red Heat ble sluppet sommeren 1988 for fulle kinosaler. Arnold Schwarzenegger OG James Belushi, den klatrende morromannen som faktisk var kjent for å parodiere ham! Dette måtte da bli forferdelig morsomt tenkte folk! En buddy-cop komedie med sprell og moro. De tok feil. Ikke at det er en dum ting, for all del, men denne filmen ble solgt under helt gale premisser.
   Folk kjøpte billetter til en nesten drømmeaktig oppsatt actionkomedie og det de fikk, var, vel, en nok så normal klisjerik actionfilm, uten noe spesielt fokus på komedie.




Arnold Schwarzenegger spiller Ivan Danko (som ikke må forveksles med Ivan Drago!), en offiser av det russiske sivilpolitiet med et klart oppdrag: å spore opp den georgianske narkokongen Viktor Rostavili (Ed O’Ross). Dette har han endelig klart og fella er satt, men dessverre går alt galt og Rostavili kommer seg unna med sine medhjelpere hakk i hel. Dankos partner ligger igjen død i snøen og politifilmklisje nummer 1 faller inn.
   Når Rostavili blir arrestert i Chicago noen måneder senere reiser Danko personlig til statene for å hente fangen hjem til Sovjetunionen, der han skal sone dommen sin på russisk jord, under russiske lover. Der møter han James Belushis karakter, kriminaletterforskeren Art Ridžić, en noe mer lurvete politimann ved siden av Ivan Danko som ser ut som en militærleder.
   Det ender dessverre med at sniken Rostavili stikker av fra varetekten ved å drepe Ridžićs politipartner. Hva?? Politifilmklisje nummer 1 igjen??
   Vel, det kommer ikke som noe sjokk på noen hvem som må pare seg opp for å fakke denne forbryteren en gang for alle.





3 POLITIFILMER JEG NYTER:

1988 – Colors, med: Sean Penn og Robert Duvall
1995 – Die Hard with a Vengance, med: Bruce Willis og Samuel L. Jackson
2007 – Hot Fuzz, med: Simon Pegg og Nick Frost



 Who's Dirty Harry?




Red Heat mottok splittet til negativ kritikk. For å være en uoriginal historie og for ikke å leve opp til premissene den ble satt.
   For min del er det helt greit at filmen ikke er en dum komedie, men her kommer ulempene. Noen ganger er humoren der, men som regel til helt feil tidspunkt! Noen av vitsene passer godt, mens andre bare distraherer fokuset. De passer rett og slett for dårlig inn!
   Hvorfor er de der i det hele tatt? Antagelig ble de bare plassert der for å selge filmen som en sommerkomedie! Jeg skulle ha likt å se et tettere resultat, men man må ta det man får og her er hva jeg liker med den.
   Red Heat er virkelig en god stemningsfilm, som man nesten må forvente av den fantastiske Walter Hill. Den setter humøret sitt på en veldig rolig og diskre måte, selvfølgelig med saksofonmusikk til. Karakterene er til å like, den har en troverdig skurk og den etterlater deg med en god følelse, spesielt når det kommer til vennskapet mellom Danko og Ridžić.
   Hyggelige typer med et personlig motiv, krusende langs 80-tallets mørke gater.



En hel del klisjeer og en ganske løs historie, men Red Heat gjør det for meg. Inneholder dessuten en svært tynn Laurence Fishburne, her kreditert som Larry Fishburne.




Resultat.. hm, jeg gir den fire og et halvt hammer og sigd-kors!







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar