onsdag 18. januar 2012

HODEJEGERNE, 2011





REGI: Morten Tyldum
MED: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnøve Macody Lund og Eivind Sander
GENRE: Action, thriller












Hodejegerne. Jeg har aldri hørt så mye snakk om en norsk film siden Max Manus, men når sant skal sies er ikke det så lenge siden i vårt lille land.
   Jeg rakk ikke å se den på kino, men det tok ikke lang tid før den allerede var ute på dvd, så for en ukes tid siden satte jeg meg endelig ned for å se dette såkalte mesterverket – og som de alle fortalte meg – den var ikke så aller verst. Det første som slo meg var at denne filmen trekker i trådene til de amerikanske spion- og kjeltring-filmene på en måte jeg aldri har sett før fra dette landet og det er ikke rart folk er gira og engasjerte når vi endelig får vår egen rappkjefta skurkefilm.

  


Aksel Hennie spiller nordmannen med det utenlandske navnet Roger Brown og han er hodejeger i et større selskap midt i Oslo. Dessuten er han kunsttyv for alle penga! Sammen med Ove (Eivind Sander), en sammensvoren fra Securitas, tar han seg usett inn i rike menneskers leiligheter og bytter om bildene deres med billige kopier før Ove kjører bildene til Sverige og selger dem. Alt dette Ove for latterlige 20 %, så Roger er jammen heldig!
   Stjeler Roger Brown fordi han har elsker penger og rikdom? Ikke akkurat. Roger er en liten kar med rødt hår som alltid har blitt tråkket på og alt han vil, er å gi sin kone alt en kvinne vil ha for å føle seg vel, slik at hun ikke forlater ham. Vel, nesten alt. Han nekter å sette barn på henne, så derfor blir han ille til mote når den danske kjekkasen Claes Greve begynner å klå på kona hans, mens han samtidig prøver å kjøpe seg inn i Browns selskap. Så får han vite at Claes har et verdifullt maleri i sin nye leilighet og bestemmer seg for å flå Mr. Melk for de godene han kan.
   Men dette er bare starten på et sinnsvakt eventyr spekket av mord, blodbikkjer og identitetstyveri. Hoho!






Hodejegerne holder deg på kanten av stolen fra stund én og sparer ikke på kruttet. På rømmen med science fiction i håret må Aksel Hennie lure halve verden for å oppnå noe som til slutt handler om alt annet enn pengemaleriet, for Nikolaj Coster-Waldau spiller en ganske skummel danske du ikke vil gjøre forretninger med!
   Hennie kler rollen som Roger Brown godt og viser nok en gang hvorfor han er en av Norges fremste skuespillere. Til en drittsekk av en tjuvrad å være kan en ikke unngå å like Brown ganske godt, slik man liker George Clooney i Oceans 11.


Det som knekker sammen i Hodejegerne er ofte det samme som i Den siste revejakta. Alt for lite tid og alt for mange korte scener. Her funker stilen imidlertid litt bedre, ettersom filmen forgår i traktorjakt og spenning, men likevel er dette et virkemiddel som gir helhetsbildet en ganske tynn ramme. Man kan også lettere her enn i Den siste revejakta merke at filmen mangler et ordentlig klimaks, samtidig som den kanskje burde ha vært 20 minutter lenger på langviseren for å flyte bedre.
   Et par uoppklarte hull i historien og en nokså Cop-Out-avslutting er også noe som trekker ned en ellers ganske bra film.


Bortsett fra dette kan man ikke annet enn å klistre øynene til skjermen og nyte det vi får på fanget. Hodejegerne er en norsk thriller man umulig kan fortrenge på en god stund! Terningkast 4.







Scary Danish people: You never know what they are thinking about!


4 kommentarer:

  1. Mr.Melk representerte veldig bra som en kaldblodig morder, da. Men det er bra skrevet, men ville gitt det en femmer ^^'

    SvarSlett
  2. Ja, han var litt av en ekkel fyr! Tusen takk Linn! ^^

    SvarSlett
  3. Herlig anmeldelse! Og spennende blogg, som jeg selvsagt må bli følger av! Takk for at du gjorde meg oppmerksom på bloggen din! ;-)

    SvarSlett
  4. Takk skal du ha Rose-Marie! Glad den faller i smak! ^^

    SvarSlett