fredag 7. september 2012

DVD-raid: RED






ÅR: 2010
REGI: Robert Schwentke
MED: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, 
John Malkovich, Karl Urban, Morgan Freeman, 
Helen Mirren, Brian Cox, 
Ernest Borgnine og Richard Dreyfuss
GENRE: Action
SPILLETID: 111 minutter




Endelig sparker gamle menn rompe igjen! RED, eller Retired & extremly dangerous som bokstavene står for, viser oss nok en gang hvor kul Bruce Willis er og lar oss i tillegg nyte flere gamle stjerner på kjøpet, inkludert John Malkovich, Morgan Freeman, Brian Cox (som forresten allerede har spilt i en annen film som heter Red), og til og med en skjeggete Richard Dreyfuss. Hatten må gå av for en ting til, for Ernest Borgnine spiller også en hyggelig liten rolle i RED, en av sine siste roller før han så sørgelig gikk fra oss tidligere i 2012, 95 år gammel. Det siste glimtet vi noensinne får på sølvskjermen av Borgnines karakteristiske, varme klovnesmil er verdt denne filmen alene. Hvil i fred Ernest.



Den pensjonerte CIA-agenten Frank Moses (Bruce Willis) lever et kjedelig rutineliv i det sterile huset sitt i Parma Heights, Ohio og lengter etter spenningen som en gang rommet hverdagen. I stedet for å drepe terrorister blir han i disse dagene heller sittende å flørte med servicekvinnen Sarah (Mary-Louise Parker) fra pensjonskontoret i Kansas fordi pensjonssjekkene hans aldri dukker opp i posten. I virkeligheten river Moses sjekkene i stykker for å ha en unnskyldning til å snakke med Sarah, som han etterhvert har blitt småforelsket i. Siden The Social Network er den eneste filmen noensinne der folk har facebook har de aldri sett hverandre før.
   Etter et brutalt snikangrep på Moses midt på julenatta stikker Frank øyeblikkelig til Kansas for å varsle Sarah. Noen prøver å drepe ham og de har antagelig avlyttet telefonlinjen og vil komme direkte til henne for å lete der. Sarah misforstår selvfølgelig Moses for en psykopatisk morder når han dukker opp i stua hennes uten forvarsel og snakker om terrorister, så han må binde henne fast i baksetet for å få rappet henne med seg så fort som mulig.
   Sarah finner imidlertid snart ut at Frank Moses virkelig er den han utgir seg for å være og når de kommer over en mystisk liste i en kinesisk bibliotekavdeling blir det helt klart at noe mystisk er på gang. Alle agentene som måtte rydde opp for å dekke over et massemord i Guatemala i 1981 blir på mystisk vis likvidert en etter en, også nå like før det nye presidentvalget! Nå er det opp til Moses og en gjeng gamle krigsveteraner å rydde opp før det er for sent, og disse pensjonistene har fortsatt krutt igjen i nevnende!



Old man my ass!



Vel, dette er helt klart underholdende greier, ingen tvil om det, men jeg må innrømme jeg ble litt skuffet etter alt det fenomenale jeg hadde hørt om RED. Filmen var veldig kul, men den blåste meg ikke hodestups ut av sofaen slik alle andre sa at den ville. Dette er selvfølgelig et resultat av høye forventninger og jeg ble både involvert og underholdt, så jeg har ikke tenkt å klage på at dette ikke er den nye Missing in Action.
   Filmen ledes hovedsakelig Bruce Willis og John Malkovich som helt klart har sin livs opplevelse i RED. Willis er kul og Malkovich er over-the-top og splitter pine gal, på den måten bare John Malkovich får det til. Myndighetene holdt ham visst i sjakk i 11 år og matet ham med LSD hver dag, så det bør forklare en hel del om den psykiske tilstanden til den paranoide, lurvete fanten, som forresten bor i en grotte under en gammel bil i hagen sin. Huset er bare et skalkeskjul!
   Den lange lista med bi-karakterer er en fryd alle som en og det er ingen som blir kastet bort i denne storslåtte action-besetningen. Helen Mirren (som forresten holder seg ganske bra med årene) eier som den staselige Victoria, Brian Cox spiller russisk eks-agent og holder underholdningen og aksenten gående og Morgan Freeman - når er det Morgan Freeman IKKE er en fryd? Morgan Freeman er til og med en fryd i dårlige filmer! Richard Dreyfuss spiller i tillegg en morsom liten karakter og Mary-Louise Parker gjør en god hovedrolle og har dessuten riktig så god kjemi med Bruce Willis.
   Det er likevel én person som stjeler showet, for Karl Urban er mildt sagt fantastisk i denne filmen! Han spiller CIA-agenten William Cooper og har fått i oppdrag fra høyeste hold å drepe agentene som ryddet opp i Guatemala på 80-tallet, noe han i taushet finner nok så uetisk. Likevel slakter han seg gjennom dagene på en sjarmerende og hverdagslig rolle, mens han snakker med kona på telefonen om sønnen som blir mobbet på skolen og spør hva slags melk han skal kjøpe med seg på vei hjem fra jobb. Karl Urban var den beste delen med The Bourne Supremacy og han er jaggu meg den beste delen med RED også. Denne mannen kommer til å nå langt hvis Dredd blir en suksess! 






Jeg er glad det fortsatt er mennesker der ute som vet å lage en god action-film. Regissør Robert Schwentke har prøvd og feilet før, men nå har han endelig gjort det og det skal han ha ros for fra min side. Filmen flyter godt, den er til tider ganske morsom og er, etter hva jeg har hørt, en god tolkning av DC-tegneserien den er basert på, ser man bort i fra humoren filmen har inkludert i en nokså mørk historie. Hadde jeg sett RED tidligere hadde den sannsynligvis blitt inkludert under måneden med utradisjonelle superhelt-filmer. Dette er hakket kvassere enn Flightplan Schwentke!



Nok en gang må jeg nevne at denne filmen ikke er ekstraordinær. RED er ikke like bra som andre Bruce Willis-filmer av dette kaliberet og den er ikke like bra som andre ultimate action-filmer, men for det den er verdt er den popkorn-fest for alle pengene. Gå inn med disse forventningene og kos dere med filmen! RED 2 er forresten på vei med Dean Parisot som ny regissør og med ennå høyere ensemblefaktor på rollelista! Dette kan bli spennende.


 



75%



This used to be a Gentleman's game.



Tusen takk Fridtjof!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar