søndag 8. juli 2012

THE TOXIC AVENGER, 1984

REGI: Lloyd Kaufman og Michael Herz
MED: Mitch Cohen, Mark Torgl, Andree Maranda, Pat Ryan Jr., Sarabel Levinson, Dan Snow, Dick Martinsen, Gary Schneider og Robert Prichard
GENRE: Horror, komedie
“Melvin was a 90lb. weakling until nuclear waste transformed him into...The Toxic Avenger!”
The Toxic Avenger er et brilliant eksempel på en utradisjonell superhelt-film. Regissert av Lloyd Kaufman og Michael Herz, grunnleggerne av det selvstendige filmselskapet Troma Entertainment, har The Toxic Avenger tydelig har satt Troma på kartet når det kommer til sleazy b-film-underholdning.
   Filmen fortjener selvfølgelig all ros den kan få, så la meg smøre på litt mer.Den psykisk tilbakestående, lille sveklingen Melvin (Mark Torgl) jobber deltid som vaktmester på treningssenteret i Tromaville, der han stadig blir herset rundt med av de muskuløse bøllene. Disse bøllene er faktisk mer enn bare slemme - de er grusomme mennesker. Det beste de vet er å leke Death Race 2000, så de cruiser praktisk talt rundt og kjører ned gamle damer og små barn! Resten av byen er ikke noe bedre. Tromaville er nemlig stappfull av kriminelle, fargerike personligheter. Om bare noen kunne redde byen en gang for alle!
   Redningen er på vei! En sinnssyk ulykke fører til at Melvin faller ut vinduet (iført rosa strutteskjørt) og ramler rett oppi en tønne med kjemisk avfall! Melvin skriker mens han begynner å smelte og løper febrilsk hjem til moren sin der han låser seg inne på badet et helt døgn. Litt og litt utvikler Melvin seg til et stort, bebyllet, vanskapt monster. Nå har han plutselig viljestyrken og musklene til å reise seg opp og redde Tromaville fra slue kjeltringer og voldelige bakmenn. Han er blitt, The Toxic Avenger.
   Toxie (nå spilt av Mitch Cohen) begynner sakte å rydde opp byen med vaskemoppen i hånda som våpen ved siden av brutal muskelkraft. Dessverre er den korrupte ordføreren i Tromaville (Pat Ryan Jr.) besatt på å fange Toxie, for ordføreren er også lederen av mafia-ringen som styrer byen - en stilling han har lyst til å beholde.
   Når noen sadistiske ranere dreper førerhunden til den blinde bibliotekaren Sarah (Andree Maranda), tar Toxie Sarah under sin vinge - og Sarah, blind som en muldvarp, aksepterer den godhjertede Toxie for den han er. Har udyret endelig funnet skjønnheten? Dessverre er en kjæreste det verste en superhelt kan ha. Nå har skurkene noe å bruke mot ham, med ordføreren i spissen. No ticky, no washy.The Toxic Avenger er definisjonen på god underholdning! Filmen har dumme øyeblikk, kule øyeblikk, grusomme øyeblikk og en hel mengde øyeblikk du aldri kommer til å glemme. Som for eksempel når Toxie dreper en gjeng med kaféranere på kjøkkenet bak disken, bare ved hjelp av kjøkkeninstrumenter som miksmaster, komfyr og glovarmt fett i en gigantisk kjele. Dere kan jo bare tenke dere! Det hele er så brutalt over-the-top at man ikke kan gjøre annet enn å smile.
   The Toxic Avenger går faktisk gjennom diverse stadier på et underholdningsmessig nivå. Den starter som en skikkelig teit komedie, så utvikler den seg til god camp. Deretter begynner filmen å bli riktig kul. Så går det for langt igjen og man begynner nesten å bli litt irritert over mønsteret. Så går den så langt over toppen at det blir kult igjen, og til slutt har vi kommet til et nivå der alt kan skje og det går helt greit. Filmen luller oss rett og slett inn i sin egen absurditet!
   Det er spesielt én scene alle som har sett The Toxic Avenger husker og denne scenen gjorde filmen bannlyst i opptil flere land på midten av 80-tallet, inkludert her i Norge. Jeg snakker selvfølgelig om scenen der en liten gutt blir påkjørt, hvorpå vi får se at hodet hans sprenger i fillebiter. Jeg kan godt forstå hva folk hadde imot denne sekvensen, det kan jeg. Men herregud, det er bare en film, og hodet til gutten er bare en vannmelon. Om ikke annet, får denne scenen oss til å innse at denne gjengen med bøller må få betale for forbrytelsene de har begått.
   Det er dessuten en mye kulere hodeknusingsscene senere i filmen, hvor en av bøllene får loddetårnet fra et treningsapparat midt i fleisen!

4 UFORGLEMMELIGE TROMA-FILMER:

1986 - Class of Nuke 'Em High, regi: Richard W. Haines, Michael Herz & Samuel Weil
1989 - Beware! Children at Play, regi: Mik Cribben (hvis du ikke likte skallesaus-scenen i The Toxic Avenger, vent til du ser slutten av denne filmen!)
1990 - Sgt. Kabukiman N.Y.P.D., regi: Lloyd Kaufman & Michael Herz
1993 - Cannibal! The Musical, regi: Trey Parker

The Toxic Avenger har høstet tre oppfølgere, hver og en med oppfinnsomme, individuelle titler! The Toxic Avenger Part II og The Toxic Avenger Part III: The Last Temptation of Toxie er begge ganske skrantne i forhold til originalen, men jeg har hørt Citizen Toxie: The Toxic Avenger Part IV skal være kulere. Dessuten kommer den femte filmen i år, så det kan jo bli spennende! Visste dere forresten at The Toxic Avenger så sent som for et par år siden høstet en musikal også? Interessant.
   Men… Jeg har dessverre hørt rykter om en remake. Hvorfor, for guds skyld, hvorfor? Jeg har også hørt at Steve Pink, mannen bak Hot Tub Time Machine skal regissere den. Hvorfor Steve Pink, hvorfor? Jeg respekterte deg! Jeg har dessuten OGSÅ hørt at den skal bli mer som den barnevennlige serien Toxic Crusaders, så hvorfor ikke lage remake av Toxic Crusaders i stedet?
   Arg.Sjekk i det minste ut den originale The Toxic Avenger, for den er unektelig en opplevelse verdt å unne seg. Humoren er storartet og blod og gørr flyter overalt. Fantastisk vold med fantastiske praktiske effekter. Kan man be om mer kos?
   The Toxic Avenger fortjener sin poengsum i form av 5 vaskemopper. Ha en videre god søndag alle sammen!


5 VASKEMOPPER
Gruesome ha? Have you met my mother in law? Now that's gruesome!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar