lørdag 16. februar 2013

AMERICAN NINJA 2: THE CONFRONTATION, 1987



REGI: Sam Firstenberg
MED: Michael Dudikoff, Steve James, Jeff Weston, Gary Conway, Michelle Botes og Larry Poindexter
GENRE: Action



"I don't like that tiny maggot, I don't like him at all. I mean what is this? Ninjas? Drug pushers? My men being kidnapped and murdered? This is really beginning to get on my tits."



Jeg må få litt fart på 80-tallsfilmene igjen! Det har vært lite fokus på cheese for tiden, men er det noe som trenger min fulle oppmerksomhet må det være dette, så fra nå av skal jeg utnytte tiden bedre og sette opp synthesizerne i bakhodet.
   American Ninja 2: The Confrontation er vanskelig å sammenligne med sin forgjenger, selv om filmen har samme hovedkarakterer, i form av Michael Dudikoff og Steve James, og i tillegg samme regissør, Sam Firstenberg. Den er likevel en herlig differanse og mer enn bare en kopi av originalen, med en helt ny eksotisk setting, en annen form for overnaturlige plot-drivere og en detaljert og tilfredsstillende sans for shit-kule action-scener!
   American Ninja-serien har til sammen 5 brikker og jeg nevnte i min tidligere American Ninja-anmeldelse at ingen av de 4 oppfølgerne var noe særlig tess. Nå, fra et storfilms-standpunkt stemmer dette (noe som vel i så fall også stemmer for American Ninja 1), men når dere dykker dypt nok ned i kjærligheten for undersjangere og billigfilmer med masse sjel vil dere raskt oppleve at grensene brått blir mindre og mindre. Når alt kommer til alt er nytelse og karisma noe av det viktigste med en film, og dette er ikke noe bare høybudsjettsproduksjoner kan ha. American Ninja 2 er ikke like bra som American Ninja, nei, men herregud - den er i alle fall helt sikker på hva den er og viser skyhøy gledefaktor som smitter som bare det.
  


Infanteri-soldatene Joe Armstrong (Michael Dudikoff) og Curtis Jackson (Steve James) sendes på et mystisk oppdrag til karribien for å etterforske mistenkelig forvunnede soldater innen Marinekorpset. Soldat-detektivene må ta til takke med sporene de har og det tar ikke lang tid før de finner seg selv i en hardbarket ninja-kamp på en øy i nærheten. Etter standhaftig team-arbeid kommer de fra det i live og starter heller et lite opprør i det lokale vannhullet Blind Beggar’s Pub for å krydre stuingen ytterligere. Dette fører til flere spor!
   Der kommer det nemlig frem at noe merkelig foregår på Black Bird Island (som absolutt høres ut som en Black Beards Island når karakterene sier det fort). Det viskes merkelige ting i natten og uttrykket SuperNinja dukker opp mer enn en gang. Armstrong og Jackson får selskap av andre soldater og kler seg i taktiske ninja-klær for å innfiltrere øya og laboratoriet til den onde The Lion (Gary Conway) som står bak den snuskete organisasjonen som har å gjøre med de forvunnede soldatene. Det kan dessverre allerede være for sent! Kan den amerikanske ninjaen redde dagen ennå en gang?



Yes, sir, we should kick some ass.



American Ninja 2: The Confrontation føles HELT annerledes enn American Ninja, og dette er merkelig med tanke på Sam Firstenbergs typiske regi-linje, som han sjelden bryter. Jeg har blitt overasket over lignende ting før - som for eksempel når jeg fant ut at John Glen, mannen som regisserte Bond-filmene For Your Eyes Only, Octupussy og A View To a Kill også regisserte begge Timothy Dalton-filmene i serien - så jeg antar det er mulig, men hvis jeg ikke tar feil hadde Firstenberg enten en veldig kreativ periode, eller han var bare veldig lei av ninjaer og ville filme en vanlig action-film i karribien i stedet (kampsport-scenene er antagelig regissert av stuntkoordinator BJ Davis). American Ninja 2 er tross alt Firstenbergs femte ninja-film, så det er ikke rart om han ville lage den litt annerledes til en forandring. Etter Avenging Force (også med Dudikoff og James) var det nok ingen vei tilbake og Firstenberg lagde aldri flere ninja-filmer etter American Ninja 2: The Confrontation.




4 FIRSTENBERG-FILMER FORUTEN NINJAER

1989 - RIVERBEND, en vassekte action-fest med Steve James i hovedrollen!
1992 - AMERICAN SAMURAI (dette byr på en spennende forandring!)
1993 - CYBORG COP, med Jeff Fahey
1996 - OPERATION DELTA FORCE (et forsøk på å kapitalisere på de populære Delta Force-filmene - der Firstenberg tilfeldigvis allerede hadde regissert Delta Force 3: The Killing Game.)





Michael Dudikoff kan bare gå og ta seg en bolle, for det er Steve James som eier denne filmen! Siden James ikke var stor nok på 70-tallet til å få denne sjansen tar han virkelig muligheten til rette her og gjør en fantastisk blaxploitation-debut. På sekunder blir han 80-tallets nye Fred Williamson, banker folk i alle retninger og sloss ninjaer med ekstremt store kniver! Rumpe-sparking forekommer og det er ingen benektelse! Det er noe med den barske lattermilde stemmen, det selvsikre gliset og den svette attituden som bare går rett i mål for meg her, og nei, det finnes ikke en mer heterofil måte å si det på! Steve James, hvil i fred, American Ninja 2 hadde ikke vært halvparten så kul uten deg!
   Vel, Michael Dudikoff er fremdeles veldig kul, men noe sier meg at han ikke var like involvert i American Ninja 2 som han var i den første. Joe Armstrong bruker ninja-kostyme med finlandshette under mange av kampscenene, noe som indikerer at han sannsynligvis ikke var til stede i det hele tatt, og han sier like lite som han gjør i American Ninja nummer 1. I American Ninja fungerte det bra, for vi fulgte alltid Armstrong uansett, men her i oppfølgeren blir det litt mer vagt og Dudikoff føles ikke lenger som hovedpersonen, bare en av hovedpersonene. I tillegg er den eneste følelsesmessige dialogscenen hans noe av det dårligste, dummeste skvipet jeg har hørt i hele år!
   Dudikoff blir imidlertid omtalt som The American Ninja ikke mindre enn 4 ganger i løpet av de siste 20 minuttene! 



Er American Ninja 2 verdt din oppmerksomhet? Om du liker å kose deg med en liten film - en liten film med et stort hjerte - vil jeg si ja. Denne konfrontasjonen tilbyr veldig oppfinnsomme og kule action-sekvenser og selv om den dummer ned publikum med noen svært lite gjennomtenkte plot-vendinger, som innebærer både kloning og gene-manipulering, kan dette lett oversees når det er så mye annet å nyte.
   American Ninja 3: Blood Hunt kan fort dukke opp her ved en senere anledning, selv om jeg tviler på at det blir i nærmeste fremtid. Til den tid kommer kan jeg by på andre godsaker og skal nok finne et og annet å skrive om, kjenner jeg lidenskapen min rett. Filmen blir belønnet med en rangering på 4 og en halv poserende ninjaer! 







4/5 POSERENDE NINJAER





















(February 19, 1952 – December 18, 1993)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar