lørdag 24. mars 2012

NICOLAS CAGE-MARATON: THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL NEW ORLEANS, 2009







REGI: Werner Herzog
MED: Nicolas Cage, Eva Mendes, Jennifer Coolidge, Val Kilmer, Brad Dourif, Xzibit, Fairuza Balk og Michael Shannon
GENRE: Action, drama
SPILLETID: 122 minutter



Etter flere år med svake, demotiverte Nic Cage-filmer fikk vi endelig det vi så lenge hadde ventet på, senhøsten 2009 – The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans. Denne filmen, som jeg uten tvil rekommanderer alle å se, er brutal og morsom om hverandre, lugubert bekledd i et sjal av hasjrøyk og korrupsjon. Denne slemme løytnanten er så perfekt sammensatt at den imponerer meg hver bidige gang og disse gangene er blitt mange og stadig flere.
   Werner Herzog hevder filmen ikke har noe å gjøre med Abel Ferraras mesterlige Bad Lieutentant fra 1992, men det var helt klart litt inspirasjon ute og gikk, noe Ferrara ikke liker overhodet! Kanskje Herzog bare burde ha kalt filmen Port of Call New Orleans, for nå har Ferrara faktisk utrykt i media at han håper Herzog og alle som er involvert i 2009-utgivelsen dør i en grusom flyulykke, og tro det eller ei, dette er ikke den sterkeste kommentaren regissøren har kommet med oppgjennom årene!



You don't have a lucky crack pipe?



Filmen starter i 2005, rett etter orkanen Katrina har herjet New Orleans og lagt store deler av jazzhovedstaden under vann. Politietterforskerne Terrence McDonagh (Nic Cage) og Stevie Pruit (Val Kilmer) rydder området når de plutselig kommer over en fange i ferd med å drukne i sin egen fengselscelle. McDonagh bestemmer seg for å hoppe uti og redde fangen, men skader ryggen heftig i prosessen og blir satt på sterke smertestillende, som han dessverre antagelig må gå på resten av livet.
   Filmen hopper så et halvt år frem i tid og vi får hilse på en langt mer utslitt McDonagh som nå, ikke bare er avhengig av sine smertestillende hjelpemidler, men også konfiskert kokain og marihuana - som han ukentlig tvinger en annen betjent til å stjele fra bevismaterialrommet. Han og den prostituerte kjæresten Frankie Donnenfeld (Eva Mendes) skaffer så mye penger som mulig på si for å finansiere forbruket, men hvor mye er egentlig nok? Samtidig blir løytnanten satt på en voldsom etterforskningssak etter en Senegalsk familie er blitt drept av lokale doplangere.
   McDonagh røyker seg gjennom saken, men får større og større vansker med sine personlige problemer, som er i ferd med å sluke livet hans helt. Frankie har i tillegg en enorm gjeld til en klients farlige fetter og svært kort tidsfrist til å skaffe pengene. Kanskje McDonagh blir nødt til å infiltrere seg hos fienden for å få det som han vil i pose og sekk?






The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans er en av mine topp 10 yndlingsfilmer og helt klart den største favoritten med Nicolas Cage, som gjør en helt utrolig innsats som den narkomane purken uten grenser. Så lite skrupler har han at han stjeler dop fra ungdommer på gata og nesten dreper en gammel dame ved å fjerne pustemaskinen hennes! Alt mens han graver seg dypere og dypere ned i tidenes guilt-trip. Samtidig må det sies at han stadigvekk ser fiktionelle iguanaer kravle rundt på bakken - vi får faktisk se deler av filmen fra fantasi-iguananes synspunk! DET er sprøtt.
   Ja, det vil sjokkere de fleste hvor langt The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans drar seg og det er dette som gjør den så bra! Den er i tillegg mesterlig godt regissert og har en lang katalog fantastiske skuespillere, ikke bare Cage. Val Kilmer er alltid en fryd, selv om han har en sørgelig liten rolle, Xibit er overaskende underholdene som narkobossen Big Fate og Brad Dourif spiller en genial sinnatagg av en gambler McDonagh pleier å vedde penger på fotball med, noe McDonagh dessverre er helt elendig til!


The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans. Den tittelen glir godt på tunga, eller hva? Jeg anbefaler mesterverket så sterkt som jeg kunne ha gjort og beskjenker antagelig den høyeste kritikken jeg noensinne har gitt her på Torsdagsfilmen. Min kjære fetter har anlagt et slags hat for dette Herzog-dramaet, men jeg tror ikke han så hele filmen, så for all del ikke hør på hva han sier!
    Som overentusiastisk fan av Nic Cage og med nerdefaktoren stilt helt opp til 11, ønsker jeg dere alle en finfin lørdagskveld!





97%

McDonagh: What are these fuckin' iguanas doing on my coffee table?
  Pruit: There ain't no iguana.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar