lørdag 3. mars 2012

DVD-raid: George Harrison: Living In the Material World







ÅR: 2011
REGI: Martin Scorsese
MED: George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, Eric Clapton, Phil Spector, Eric Idle, Terry Gilliam og Tom Petty
GENRE: Dokumentar, musikk
SPILLETID: 208 korte minutter!




Jeg elsker The Beatles! Jeg elsker hvordan de gjorde hva faen de ville uten å falle gjennom isen en eneste gang. Jeg elsker hvordan de traff alle undersjangre overhodet mulig, tatt i betraktning 60-tallets standarder. Jeg elsker hvordan de opprettholdt et lydbilde som aldri døde gjennom hele sin korte, men omfangsrike karriere.
   Selv om Paul McCartney alltid har vært min favoritt-Beatle er jeg glad denne dokumentaren ikke handler om ham. George Harrison er alltid blitt oversett og overkjørt av bandets to ledende ikoner, McCartnet og John Lennon, men deres duo-kreativitet var en skygge over helheten opptil flere ganger.
   For de ble akkompagnert av en strålende og nytenkende gitarist, forholdsvis anonym og benket i hjørnet sammen med bandets andre skyggetroll Ringo Starr. Selv om Ringo Starr er den siste i The Beatles som hadde fortjent en 3 og en halv time lang dokumentar dedikert til livet sitt, var Beatles en helhet og en firkløver, hver med sitt eget stempel på gruppas sound. McCartney og Lennon var, og er, begge geniale musikklegender med velfortjente plasser i musikkens historie, men som vi sjelden tenker over, var de ikke alt som fikk - kanskje verdens mest innflytelsesrike band - til å tikke.



Martin Scorsese har alltid visst hva han driver med og selv på sitt svakeste har han innbrakt genuin livsglød i peisen av vår kultur. Mannen kunne hatt doktorgrad i perfeksjon! Martin Scorsese kan faktisk ansees som filmverdenens Beatles, og hvem andre kunne vel regissert denne velsignelsen av en dokumentar?
   Men nå over til stjernen selv. George Harrison vandret i mange år som en unggutt uten mål, men fant ekstraordinære åpenbaringer i form av visjoner under LSD-ens gode rus. På en annen side, visste Harrison at LSD ikke var det glupeste rusmiddelet å tukle med, så i søken om å finne en god erstatning endte han opp på en langt mer åndelig ferd enn noen av de andre billene. Denne ferden skulle stålsette ham som person og skape ham et mesterlig sinn.






I denne dokumentaren berettes Harrisons ferd gjennom Hare Krishna og buddhisme, fra meditasjon til sitarkonsert, fremvist i gamle filmklipp og nyere intervjuer med venner og bekjente, og viser oss dessuten at gitaristen var en langt mer komplisert personlighet enn han ofte blir kreditert for. George Harrison hadde to sider, som Paul McCartney så fint beskrev det under sitt intervju. Den hyggelige siden og den ærlige siden, sistnevnte helt uten skrupler. Jeg vil påstå at uansett hvor mange Harrison fornærmet kan det likevel argumenteres at han gjorde alt godt igjen med store gaver - renter i musikk og filosofi.
   Som den tilbakeholdene eksperimentisten han var, skapte Harrison historie med sin aura og kloke bart. En bohem og en mann blant menn, George Harrison var en fantastisk inspirasjon for alt som kunne krype og gå!


Denne filmen er et must for store Beatles fans som meg selv. Hvis de ikke liker Harrison og musikken hans er den kanskje litt utenfor din bølgelengde, men for all del, en dokumentar ER en dokumentar, og er en dokumentar bra laget kan den handle om skopussere i det 20’de århundre fra Notodden og fremdeles opprettholde en vag interesse.  
   Dette er et strålende eksempel på en dokumentar som fungerer, og selv om den kanskje er litt lang, er den verdt alle minuttene av dagen din. Et fantastisk bidrag fra Scorsese og en etterlengtet hyllest til en av tidenes største artister! Jeg slenger på høy prosent og en kjernelåt rett under bildene!








90% 








ALL THINGS MUST PASS - GEORGE HARRISON, 1970

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar